New lease of life for cellar in family home

Basement conversions are a great way to add space to properties where outdoor space for extensions is limited.

Morris Property has recently given a riverside property in Shrewsbury a new lease of life. The basement conversion has created extra living space with multi-level games and entertainment spaces and garden renovation.

We were appointed as contractors for the project after agreeing innovative plans for the space with the client, who expressed the need for changes to the low level garden and unused cellar.

Working closely with the client, we delivered practical solutions to bring the project to life, including a tri-level garden on a steel frame to ensure children have a level surface to play on. We also suggested laying astro turf as opposed to traditional turf for the garden due to its lighter weight on top of the garden’s framework.

The home has been renovated to a high specification, incorporating building improvements, the implementation of new high-tech systems including a cinema room and smart lighting and landscaping to the external areas.

Bicton-based Morris Joinery also provided their expertise and services with a new oak staircase and ballustrades leading down into the modernised cellar.

Owner of the property Simon Cassidy, said: “We are so impressed with the finished result and have already enjoyed spending time in our new space together, along with a few parties! Morris Property interpreted our vision so well, listening to our wants and needs, and the quality of the workmanship is excellent throughout.”

The family personally designed the interior of the property, incorporating the practical needs of the family with modern, luxury living and furnishings bringing to life the renovation they had been planning for some time.

Steve Flavell, Construction Manager at Morris Property, said: “The team all enjoyed working on this project as it offered something a little different to the work we predominantly carry out, especially as they had to ensure the family could still function as a household whilst the work was being carried out.

“We hope the family will enjoy their new space for years to come.”

Back to news

Our Businesses